• ulu_fanua_01

fagu suauu faia i Saina

fagu suauu faia i Saina

O le au faitio, e aofia ai ma le au faʻasalalau faʻasalalau, na osofaʻia Peresitene Joe Biden mo le faʻatau atu o suauʻu mai le Strategic Petroleum Reserve a Saina.O nisi lipoti o loʻo fautua mai ai se fesoʻotaʻiga i le va o nei faʻatauga ma tupe faʻafaigaluega a Saina e le atalii o Biden o Hunter.
Ae ui i lea, na taʻu atu e le au atamamai o maketi suauʻu faavaomalo i PolitiFact o le faʻatauga o loʻo pulea e le tulafono a Amerika ma latou talitonu e le mafai e le aiga o Biden ona aʻafia pe manuia mai le faʻatau.
“O se mataupu faapolokiki ma o se mataupu faavalevalea,” o le tala lea a Patrick De Haan, sui peresitene o GasBuddy, lea e siaki tau o penisini.
O le suau'u fa'aagaaga a Amerika na amata i le fa'atulafonoina o le suau'u a le OPEC i le 1973 ma le 1974, ina ua fa'aletonu le tamaoaiga o Amerika.E tusa ai ma le Congressional Research Service, ua fuafuaina e faʻaitiitia le faʻafitauli o le Iunaite Setete i le motusia o le eletise.
E silia ma le 700 miliona paelo o lo'o fa'aagaga ma o lo'o teuina i lalo o le eleele e ta'ua o salt domes.O le fa'asao e aofia ai nofoaga e fa, lua i Louisiana ma Texas.
Ua fa'atagaina e Biden le fa'atau atu o nisi o suau'u mata'utia ona o le le lava o sapalai, ae maise lava i le fa'ai'uga a le itu i Sisifo e tipi le suau'u a Rusia i le osofa'iga a Rusia i Ukraine.E faia lea e ala i se faiga fa'atauva'a umi, fa'atasi ai ma le suau'u e tu'uina atu i le tagata sili ona maualuga.(E sili atu i lenei mea mulimuli ane.)
O Aperila 21, o se uta o le 950,000 paelo o suauu na faʻatau atu i le kamupani Saina Unipec America mai Houston.O isi uta o le suauu e tusa ma le 4 miliona paelo na faatau atu i kamupani i isi atunuu.
I le silia ma le lua masina mulimuli ane, na faia ai e le au faitio a Biden se osofaʻiga.Tucker Carlson o Fox News fai mai e tatau ona tali atu Biden mo le faatauina atu.
"O le mea lea, ona o le faʻamauina o tau o le kesi i lenei atunuʻu ma le le mafaia e tagata Amerika na fananau mai, palota ma totogi lafoga iinei e faʻatumu a latou taavale i penisini, o le pulega a Biden o loʻo faʻatau atu a tatou suauu faʻaalu i Saina," o le tala lea a Carlson ia Iulai 6 .“E le o se solitulafono ea lea?O le mea moni, o se tagata e tatau ona faʻasalaina, ma o le mea lea e tatau ai ona faʻasalaina o ia.“
Georgia Republican Rep. Drew Ferguson tweeted Iulai 7, “Biden e manogi pei o le auina atu o suauu i fafo mai le US Strategic Petroleum Reserve.Faatasi ai ma tagata Amerika o loʻo totogi faʻamaumau tau suauʻu maualuga, ua filifili lenei pulega e tuʻuina atu a tatou suauu i le EU ma Saina..”
Na taʻua e le Conservative Washington Free Beacon ia Daniel Turner e faapea o le faʻatauga na faʻaalia ai "le sootaga a le aiga Biden ma Saina."O le tala na taʻua ai o Hunter Biden e fesoʻotaʻi ma Sinopec, le kamupani matua a Unipec.E tusa ai ma le tusiga, "I le 2015, o se kamupani tumaoti faʻatasi na faʻavaeina e Hunter Biden na mauaina se siteki i le Sinopec Marketing mo le $ 1.7 piliona."
E tusa ai ma le matafaioi a Hunter Biden, o lana loia o George Messires na tuuina mai se faamatalaga ia Oketopa 13, 2019 fai mai o Hunter Biden o le a faamavae mai le komiti faafoe a le BHR, o se kamupani teufaafaigaluega o loʻo galue i Saina, ma o le a le maua se tupe mama.i luga o ana tupe fa'afaigaluega po'o tufatufa atu i tagata e umia sea.O lona uiga e le auai Hunter Biden i le faʻatau atu i Unipec i le 2022.
Afai o lo’o taumafai le Iunaite Setete e fa’aititia le tau o le suau’u i totonu o le atunu’u, fai mai le au popoto, e talafeagai le mafaufau pe aisea ua fa’atau atu ai le suau’u i kamupani mai fafo.Ae o nei tagata tomai faapitoa e i ai se tali manino: o le tulafono lea, o le auala lea e galue ai le maketi o suauu faavaomalo.
Na faʻatusatusa e De Haan le faʻagasologa o le SPR umi i le "faʻatautuʻi o suauʻu mama i luga o eBay".
Ina ua faatonuina e le malo le faamatuu atu o le suauu mai le Strategic Petroleum Reserve, "Ua tuuina atu e le Matagaluega o Malosiaga se faasilasilaga o le faatauina atu o kamupani lapatai o le a maua le suauu mo le faatauina mai," o le tala lea a Hugh Daigle, o se polofesa i le Iunivesite o Texas.Austin Matagaluega o Suau'u ma Eleele Fa'ainisinia.“Ona faia lea e kamupani tauofoga mo le suauu, ma o le tagata manumalo e maua le suauu ma le tau o le tau”.O le kamupani manumalo e feutagai ma le Matagaluega o Malosiaga poo afea ma pe faapefea ona umia le suauu.
Fai mai Daigle, o nisi taimi e mafai ai e le kamupani gaosi oloa a Amerika ona manumalo i le tauofoga, ma o le mea lea o le a vave ai ona siitia le suauu US sapalai.Ae o isi tulaga, na ia taʻua, na manumalo kamupani mai fafo i tauofoga.Ole mea lea e fa'ateleina ai le sapalai o le suau'u fa'alelalolagi ma iu ai ina fesoasoani i le fa'aitiitia o tau ile Iunaite Setete.
“O kamupani e fia tauofo mo le suau’u e tatau ona lesitala i le Polokalame o le Ofo Suau’u a le DOE, ma o so’o se kamupani e fa’atagaina e fai pisinisi ma le malo o Amerika e mafai ona lesitala,” o le saunoaga lea a Daigle.Afai lava e lelei le resitalaina o le kamupani, e le faʻasaina le faʻatau atu ma le tuʻuina atu o le suauʻu a le kamupani."
Suau'u fa'atau atu i kamupani i fafo e masani lava ona maua ai se vaega la'ititi o le suau'u fa'atau atu i fa'atautu'i a le SPR.O tala fa'atatau a le AFP na fa'ailoa mai ai o le 30 miliona paelo na fa'amatu'u mai ia Iuni 2022, e na'o le 5.35 miliona paelo na fa'amoemoe e fa'atau atu i fafo.
O loʻo galue le maketi o suauʻu i le lalolagi atoa, aemaise lava talu ai na aveese e le Iunaite Setete le faʻatagaina o le faʻatau atu o le suauʻu mataʻutia na gaosia e le US i le 2015. O lona uiga o suiga i le sapalai ma le manaʻoga o le lalolagi o le mafuaʻaga autu lea o le paʻu o tau.O le faʻaitiitia o le manaʻoga poʻo le faʻateleina o le sapalai o le a mafua ai le faʻaititia o le tau.
"O le mafuaaga i tua atu o le faʻatagaina o faʻatau atu i fafo o le suauʻu e sili atu le faʻaogaina ma e iai tau o le lalolagi," o le tala lea a Robert McNally, peresitene o le Rapidan Energy Group.I se taimi umi, e le afaina po o fea e faʻamamaina ai se paelo suauʻu i Louisiana, Saina poʻo Italia.
O Clark Williams-Derry, o se suʻesuʻega tau tupe i le Institute of Energy Economics and Financial Analysis, fai mai o le manaʻomia o le suauʻu e nofo ai i le US e leai se aoga ma faigofie ona aloese.Fai mai a ia, e mafai e le kamupani Amerika ona faʻatau suauʻu i faʻatautuʻi e ala i le faʻatau atu o le aofaʻi tutusa o ana lava tupe faʻaagaga i atunuu i fafo.
"E le tutusa le mole mole, ae o le aafiaga i le US ma maketi o le lalolagi e matua tutusa lava," o le tala lea a Williams-Derry.
E aoga foi le matauina o kamupani o loʻo faʻatau mai suauʻu mai faʻaagaaga e tatau ona mafai ona faʻatautaia.O lo'o fa'agaioi nei fale fa'amamāina a Amerika i lo latou gafatia ma e ono fa'aitiitiga le gafatia mo nisi ituaiga o suau'u mama o lo'o ofoina mai fa'aagaaga.
Fai mai Williams-Derry o le fausiaina o se faiga suauu faava o malo e le faapea "natura, le maalofia, pe viia mama" aua sa "faatulagaina faapitoa mo le manuia o kamupani suauu ma faioloa".Ae, na ia faʻaopoopo mai, o loʻo i ai a tatou faiga faʻapea.I lea tulaga, o le fa'atauina atu o suau'u fa'aagaaga i le aufaitau sili ona maualuga na ausia ai le sini o faiga fa'avae o le fa'aititia o tau o le suau'u.
O lenei tusiga na muamua lomia e PolitiFact, o se vaega o le Poynter Institute.Fa'asalalau iinei ma le fa'atagaga.Va'ai fa'apogai iinei ma isi mea moni siaki.
I le lotolotoi o le Rose La'au cocktails ma fepinates vevela, na ou iloa ai foi e taua le tusitala ou te faia.
O tala fou i Rusia i lenei faaiuga o le vaiaso na manino: Twitter ua le toe avea ma punaʻoa sa i ai pe a oʻo mai i tala fou.
I loʻu manatu, oi latou e masalosalo e uiga i faʻatauga e tatau ona i ai se malamalama sili atu i le faiga lea na fesoasoani ai le toʻatele oi latou e fai.Afai e te faʻaaluina le taimi e faitau ai faʻamatalaga mai le Federal Research Service, o le suauʻu faʻatau e faʻatau atu e tusa ai ma tulafono ua faʻatulagaina e le malo tele.E tatau i se tasi ona aveese Tucker Carlson mai le ea ma tuu se fana i luga o Ted Cruz.


Taimi meli: Iuni-27-2023